På Twitter kan du stjärnmärka tweets som ser intressanta ut. Motsvarande funktion finns i många RSS-läsare. Det kan vara lockande att använda dem för att skapa din inkorg. Skumma Twitterflödet och stjärnmärk det som verkar intressant, gör sedan om processen med RSS-läsaren. Problemet med den lösningen är att du då inte har en utan två inkorgar. Dessutom kommer du sannolikt stöta på saker som ser intressant ut på annat håll. En kollega som skickar en länk via e-post, ett föredrag på Youtube som någon tipsar om på Facebook. Hur hanterar du det?
På Twitter kan du stjärnmärka tweets som ser intressanta ut. Motsvarande funktion finns i många RSS-läsare. Det kan vara lockande att använda dem för att skapa din inkorg. Skumma Twitterflödet och stjärnmärk det som verkar intressant, gör sedan om processen med RSS-läsaren.
Problemet med den lösningen är att du då inte har en utan två inkorgar. Dessutom kommer du sannolikt stöta på saker som ser intressant ut på annat håll. En kollega som skickar en länk via e-post, ett föredrag på Youtube som någon tipsar om på Facebook. Hur hanterar du det?
I förra blogginlägget om omvärldsbevakning argumenterade jag för att lösningen är en inkorg för allt som verkar intressant.
Men hur skapar du den?
Det finns åtminstone två alternativ. Den enkla är e-post, att skicka länkar av potentiellt intresse till dig själv – och spara dem i en särskild mapp som du tömmer med jämna mellanrum. E-postlösningen har många fördelar. Den främsta är att e-post är ett universellt verktyg. De flesta appar där du läser och hittar information i mobiltelefon och pekplatta har en funktion för att skicka den aktuella länken via e-post. Lika enkelt är det när du sitter vid datorn.
Den andra, lite mer avancerade lösningen, är att använda någon av nätets alla molntjänster för bokmärken och information. Också här finns ofta möjlighet att spara länkar direkt från apparna i de bärbara prylarna. Fördelen jämfört med att använda e-posten är att det här är tjänster som också går att använda som arkiv, för texter och dokument som du vill spara efter att du läst dem. Och att de, till skillnad från e-posten, är byggda för ändamålet. Det innebär bland annat funktioner för att tagga innehållet med nyckelord så att det blir enkelt att hitta igen i framtiden.
Att använda webbläsarens funktioner för bokmärken som inkorg för det som kan vara intressant är också ett alternativ, men inte lika smidigt som de andra två. Det är inte självklart att bokmärkena i datorns webbläsare synkas med bokmärkena i telefon och platta. Inte heller är det säkert att du bara använder en enda webbläsare, kanske föredrar du Firefox i datorn och Chrome i telefonen. För det mesta är det inte heller lika enkelt att lägga till bokmärken i webbläsaren från andra appar. Ofta går det att öppna en länk från Twitter-appen i mobilen i webbläsaren och därefter bokmärka den. Men jämfört med att skicka som mail eller spara till någon av molntjänsterna för länkar är det en mer bökig process.
Det här är ett i en serie av blogginlägg som handlar om arbetet med en uppdaterad version av Internetguiden Flöden, kvitter och statusuppdateringar – om omvärldsbevakning på nätet. Du kan läsa mer här.